Meiden

Kiezen tussen twee levens

Op de middelbare school combineerde Fatima twee levens. Er was een Fatima voor school en een Fatima voor thuis. Soms had ze het gevoel dat ze een spagaat uitvoerde tussen een geheim en een openbaar leven. Maar welke keus had ze met een moeder die analfabeet is en haar niet kan begrijpen, en die gekke, depressieve vader.

Fatima’s probleem was dat ze vrij en moslima, een assertieve scholiere en een zorgzame en dienstbare dochter was. Zichtbaar en onzichtbaar. Flirterig en zedig. Maar de anderen stonden dat niet toe. Ze moest kiezen. Wat als ze zou kiezen voor het vrije meisje? Zou dat dan niet een keuze tegen haar ouders zijn? En omgekeerd? Zou ze dan niet een ander deel van zichzelf verloochenen?

Als niemand luistert, verhalen van allochtone meisjes op een zwarte school. Hans Krikke, 2003.

Tussen twee culturen, twee werelden
Natuurlijk iedereen heeft iedereen wel eens te maken met situaties waarin verschillende dingen van je verwacht worden. Maar eigenlijk probeer je je steeds aan te passen aan de situatie. Op school met vriendinnen gedraag je je anders dan wanneer je thuis bent. En meestal kleed je je ook anders. Je past je eigenlijk constant aan. Niets bijzonders want dat doet bijna iedereen (zelfs de mensen die zeggen dat ze het niet doen)..

Maar soms worden de verschillen heel groot, te groot. Je kunt niet voldoen aan de eisen die aan je worden gesteld. Het gaat dan niet alleen over hoe je je kleed, maar ook over wie je bent. Het wordt nog vervelender als je daardoor buiten de groep valt (familie of vrienden) of er ruzie over krijgt. Je valt dan letterlijk ‘tussen wal en schip’. Je hebt het idee dat je geen kant meer op kunt.

Heb je het idee dat je er alleen niet meer uitkomt, dan zijn er mensen die je willen helpen. Je staat er niet alleen voor! Bij Femina kun je een afspraak maken voor een gesprek met iemand die jou begrijpt, ze kent je cultuur en weet wat je meemaakt.

Belangrijk!
Als je hulp nodig bent en je wilt met iemand praten, bel dan 050-3647408. Dit kan helemaal anoniem. Ben je in gevaar bel dan altijd 112! Je kunt ons ook mailen: info@stichtingfemina.nl

Kijk ook bij: Sociaal Spreekuur